Turkulaiset indie-elokuvat menestyvät elokuvafestivaaleilla

|

Turun seudulla tehdyt indie-tuotannot, genre-elokuvat ja lyhytelokuvat ovat pärjänneet hyvin niin kotimaisilla kuin kansainvälisilläkin festivaaleilla vuosi toisensa jälkeen. Indie-elokuvalla tarkoitetaan vähemmän kaupallisia taide-elokuvia, jotka eroavat suuren yleisön tarinavetoisista elokuvista. Yleensä indie-tuotannoilla on myös valtavirtaelokuvia pienemmät budjetit, mutta enemmän taiteellisia vapauksia kuin isompien tuotantoyhtiöiden elokuvilla.

Flower Show, 2023

Turku vahvistaa tuotanto tuotannolta statustaan Elokuvakaupunki Turkuna. Turun seudulla toimii monia elokuvantekijöiden kollektiiveja, jotka haluavat kertoa tarinoitaan isolla kankaalla. Tänä vuonna ensi-iltansa sai Esa Jussilan ensimmäinen kokopitkäelokuva (Pri)sons. Elokuvan tuottaja Minja Tuomisalo hehkutti elokuvan tiedotteessa Turun tiivistä elokuvantekemisen yhteisöä.

Ammattilaistuotantojen lisäksi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa on elokuva- ja animaatiolinja. Opiskelijat tekevät jatkuvasti korkeatasoisia lyhytelokuvia, jotka myös kilpailevat festivaaleilla niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Turun Taideakatemian opiskelijat ovat menestyneet erittäin hyvin vuosittain järjestettävässä elokuvakoulujen yhteisessä päättötöiden pitchaus -kilpailussa. Sen johdosta esimerkiksi Diana Koon ohjaama Hangover Cure on nähtävissä Yle Areenassa.

Soft Insomnia Pictures -kollektiivin Saiju Nieminen ja Artturi Rostén ovat tehneet Turussa kymmeniä tuotantoja ja tuntevat hyvin indie-kentän.

“Turussa on kattava elokuvatekijöiden ammattilaisten yhteisö, jolla on myös rohkeutta, puskuria ja näkemystä lähteä indie- ja pro bono -tuotantoihin. Meidän toimintamallimme on työskennellä indie-elokuvien parissa täysin ammattilaisvoimin ja niin, että henki pysyy hyvänä alusta loppuun.” – Saiju Nieminen ja Artturi Rostén

Länsi-Suomen elokuvakomissio on tyytyväinen, että Turun seudun ammattilaiset näkevät kotikaupungissaan kuvaamisen inspiroivana.

“Olemme mielellämme mukana auttamassa myös omien ammattilaistemme tuotantoja esimerkiksi kuvauspaikkavinkkien ja casting call:ien jakamisen kautta”, tuotantokoordinaattori Laura Malinen kommentoi.

Länsi-Suomen elokuvakomissio tilastoi vuosittain vain elokuvakomission tuotantotuen ja palveluiden piirissä olleet tuotannot, joten todellinen kaupungissa kuvattujen tuotantojen lukumäärä on paljon suurempi kuin mitä tilastot kertovat. Seudulla tehdään lisäksi animaatioita, VFX-töitä, äänipalveluita ja muita tuotantoja perinteisten kuvausten lisäksi. Malinen arvioi, että opiskelijoiden tuotannot mukaan lukien indie-tuotantoja tehdään Turussa vuosittain lähemmäs viisikymmentä. 

Punaisen käärme, 2023 Kuva: Naim Chekal

Tässä muutamia poimintoja Turun seudun indie-elokuvista:

  • Heta Jäälinojan ohjaama ja Böhle Studiosin tuottama Nun or never! –animaatioelokuva jatkaa voittokiertuettaan festivaaleilla. Lyhytelokuva valittiin Tampere Film Festivalilla Tampereen palkintoehdokkaaksi eurooppalaisen lyhytelokuvan yleisöpalkinnoksi ja elokuva voitti myös Vastuullisuuspalkinto Verson. Nun or never! on nähtävissä myös Yle Areenassa
  • Artturi Rosténin ja Saiju Niemisen lyhytelokuva Punainen käärme voitti pääpalkinnon IIK!-kauhuelokuvafestivaalilla marraskuussa 2023.
  • Anton Lipastin ja Eetu Heleniuksen ohjaama lyhytelokuva Periaatekysymys sai tuomariston myöntämän erikoispalkinnon kotimaisen kilpailun alle 30 minuuttisten sarjassa Tampereen elokuvajuhlilla 2023. Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa.
  • Esa Jussila esikoiselokuva sai Suomessa harvinaisen K18-merkinnän. (Pri)sons nähtiin teattereissa alkuvuonna 2024.
  • Useita palkintoja saanut Elli Vuorisen ohjaama animaatioelokuva Flower show jatkaa festivaalien kiertämistä ja on nähtävissä Yle Areenassa.