Kiertotalousyritys CH-Bioforce sai harvinaisen, jopa 15 miljoonan euron EU-rahoituksen

|

CH-Bioforcen teknologian kehittäneet kemistit Sebastian von Schoultz (vas.), Nicholas Lax ja Lari Vähäsalo yhtiön pilottilaitoksessa Raision Smart Chemistry Parkissa (Kuva CH-Bioforce).

Raisiossa toimivan CH-Bioforcen tavoitteena on rakentaa oma biomassan käsittelylaitos Raisioon vuonna 2024. Yrityksen liiketoimintaidea perustuu teollisuuden ja erityisesti maatalouden sivuvirtojen käyttöön. Turku Science Park on ollut yrityksen matkassa mukana vuodesta 2015 asti.

Kuvassa CH-Bioforcen teknologian kehittäneet kemistit Sebastian von Schoultz (vas.), Nicholas Lax ja Lari Vähäsalo yhtiön pilottilaitoksessa Raision Smart Chemistry Parkissa (Kuva CH-Bioforce).
CH-Bioforcen teknologian kehittäneet kemistit Sebastian von Schoultz (vas.), Nicholas Lax ja Lari Vähäsalo yhtiön pilottilaitoksessa Raision Smart Chemistry Parkissa (Kuva CH-Bioforce).

Raision Smart Chemistry Parkissa toimiva CH-Bioforce Oy sai merkittävän rahoituspäätöksen Euroopan innovaationeuvostolta kesäkuussa 2022 osana EIC Accelerator -ohjelmaa. Rahoitus on enintään 15 miljoonaa euroa, lopullinen summa ja tukimuoto määritetään projektin edetessä.
Aikaisemmin CH-Bioforce on saanut EIC:ltä tukimuotoisen rahoituksen, joka on tarkoitettu voimakasta kansainvälistä kasvua hakeville pk-yrityksille, joiden innovaatiotausta on ensisijaisesti deep tech -tutkimuksessa.

CH-Bioforce kasvoi autotallista Smart Chemistry Parkin kautta maailmalle

Turku Science Park on kulkenut CH-Bioforcen rinnalla vuodesta 2015 asti.

”On hienoa nähdä, miten yritys on kasvanut ja kasvaa! Kolme kaverusta kehittivät ideaansa autotallissa Paraisilla, kun huomasimme heidän kasvupotentiaalinsa ja houkuttelimme siirtymään Smart Chemistry Parkiin, jossa on laboratorioita ja toimistotiloja kemian alan yrityksille. Olemme auttaneet ja autamme edelleen heitä parhaamme mukaan muun muassa sopivan toimintaympäristön ja uusien liiketoimintakumppaneiden löytämisessä sekä bio- ja kiertotalouden mukaisten raaka-aineiden hankintaketjujen vahvistamisessa”, kertoo asiakkuuspäällikkö Reeta Huhtinen.

Nyt yrityksen tavoitteena on rakentaa biomassan käsittelylaitos Raisioon vuonna 2024.

”EIC Accelerator -rahoitus on merkittävä saavutus. Tämä voimistaa itseluottamustamme. Liiketoimintasuunnitelmamme on käyty tarkasti läpi ja hyväksytty, mikä edesauttaa meitä myös muun rahoituksen hankkimisessa”, sanoo CH-Bioforcen toimitusjohtaja Petri Tolonen.

Tätä seuraavaa demolaitosvaihetta on ollut mukana edesauttamassa toimintakonseptinsa mukaisesti myös kehitysyhtiö Green Industry Park.

CH-Bioforce on kiertotalouden ydin

CH-Bioforcen liiketoimintaidea perustuu teollisuuden ja erityisesti maatalouden sivuvirtojen hyödyntämiseen – jätteestä arvoksi -ajattelu on yrityksen toiminnan keskiössä.

”Maataloudessa jää paljon hyödynnettäviä raaka-aineita pelloille, josta ne tämän hetken toimintamallin mukaan menevät polttoon eivätkä päädy hyötykäyttöön. Meidän ratkaisullamme esimerkiksi suomalaisten peltojen oljista voidaan erottaa ligniini, hemiselluloosa ja selluloosa lähes kokonaan ja erittäin puhtaasti. Näillä voidaan korvata esimerkiksi öljypohjaisia raaka-aineita useiden eri kuluttajatuotteiden valmistuksessa”, Tolonen kertoo.

CH-Bioforcen teknologialla voidaan hyödyntää lähes mitä tahansa biomassaa, eikä teknologian toimivuus ole sidottu mihinkään tiettyyn biomassaan.