Intohimona tieteen ja bisneksen yhteensovittaminen

|

Sepideh Parvanianilla on kädet täynnä. Väitöskirjatutkimuksen parissa uurastamisen lisäksi Parvanian pyörittää omaa startup-yritystä ja on päässyt raottamaan varsinaissuomalaisen yritysmaailman ovia BCB Medical -yhtiön yritystyöskentelyjaksolla. Turussa Parvanianin mielestä parasta ovat luonto, jazzmusiikki ja luottamuksellinen ja turvallinen ilmapiiri.

Viitisen vuotta Turussa asustanut Sepideh Parvanian astelee Turun PharmaCityn kahvilaan takki päällä. Myöhäisen kevään vielä viileä sää pitää huolen siitä, että takki pysyy hartioilla sisälläkin.

– Täytyy sanoa, että ensimmäinen talvi Suomessa oli vaikea, mutta kesäaikaa täällä rakastan, Sepideh hymyilee.

Vuonna 2013 Teheranin yliopistosta biologian, geenitekniikan ja bioteknologian maisteriohjelmista valmistunut Sepideh ehti työskennellä Teheranissa eri lääketeollisuuden yrityksissä ennen Suomeen tuloaan. Turkuun hän päätyi tohtorikoulutettavaksi EU:n Marie Curie -ohjelman kautta.

Turun yliopiston koordinoiman ja Turku Science Park Oy:n ja Åbo Akademin partneroiman UNICOM-hankkeen kautta Sepideh puolestaan rekryttiin yritystyöskentelyjaksolle kliinistä dataa keräävään ja analysoivaan turkulaiseen BCB Medical -yhtiöön.

– Tällainen mahdollisuus päästä tutustumaan paikalliseen yritystyöelämään opintojen loppuvaiheessa on ollut ainutlaatuinen. Tutkimusryhmämme yliopistolla on hyvin kansainvälinen, ja opiskelijatoverini ovat tuskastelleet, miten vaikeaa on löytää työharjoittelumahdollisuuksia tässä vaiheessa opintoja, Sepideh painottaa.

Väitöskirjaansa John Erikssonin tutkimusryhmässä viimeistelevä Sepideh tutkii solujen tuottamien nanopartikkelien merkitystä ja roolia haavan parantumisessa ja kudoksen uusiutumisessa. Sepidehin intohimona ja tavoitteena, paitsi päästä kehittämään työssään globaaleja terveydenhuollon ja lääketeollisuuden innovaatioita ja sitä kautta parantamaan ihmisten elämänlaatua, on myös tutkimuksen ja yritysmaailman aiempaa kiinteämpi yhteentuominen.

Työtä riittää, sillä hänen mielestään tieteen ja lääketeollisuuden alojen yhteistyön merkitystä ja potentiaalia ei ole vielä täysin osattu valjastaa käyttöön.

Yhteistyön merkitys korostuu etenkin tekoälyn roolin koko ajan kasvaessa tuotekehittelyssä.

– Koronarokote on tällaisesta tehokkaasta yhteistyöstä hyvä esimerkki. Kun on tarvetta, niin syntyy myös tuloksia nopeassa tahdissa. Ei riitä, että on olemassa toimiva tuote, vaan se pitää myös osata tuotteistaa ja markkinoida.

Helppoja palveluja arkiseen käyttöön

BCB Medicalin tieteellisen johtajan Lisse-Lotte Hermanssonin mukaan Sepidehin näkemyksellisyys ja kyky hahmottaa kokonaisuuksia paitsi tutkimuksen, myös terveydenhuollon ja lääketieteen teollisuuden ja bisneksen vinkkeleistä on ollut juuri sellaista osaamista, mitä BCB Medical joukkoonsa tarvitsi. UNICOM-hankkeeseen yritys halusi lähteä mukaan niin ikään tarjotakseen työllistymismahdollisuuksia Turun alueen kansainvälisille osaajille.

BCB Medicalilla Sepideh työskentelee synteettisen datan parissa, toteuttaa potilasdataan liittyvän tuotteen liiketoimintasuunnitelmaa, ja haastattelee muun muassa eri osapuolten asiantuntijoita ja kartoittaa kilpailutilannetta.

– Yhteistyömme on sujunut hienosti. Olen itse ikäni asunut ympäri maailmaa, ja tiedän, miltä tuntuu asettua vieraaseen maahan, vieraskielisenä, Sveitsistä käsin tällä hetkellä operoiva Lisse-Lotte kertoo.

Yksi BCB Medicalin tunnetuimpia tuotteita on Omavointi-palvelu, joka on käytössä kaikissa Suomen yliopistollisissa sairaaloissa. Palvelun avulla potilas voi itse kirjata ja kertoa oireistaan ja voinnistaan terveydenhuollon henkilökunnalle. Kaikki kirjatut tiedot tallentuvat palveluun, joten ne ovat aina potilaan käytettävissä.

– Tavoitteenamme on tarjota entistä parempia käytännön palveluja sekä asiakkaiden että henkilökunnan käyttöön. Haluamme parantaa ihmisten arkea ja hyvinvointia aivan konkreettisin keinoin, Lisse-Lotte tiivistää.

Kaupunkien läpi virtaavat joet yhdistävät

Toistaiseksi Sepideh on nauttinut tutkimusryhmänsä, BCB Medicalin ja Turun paitsi tasa-arvoisesta, myös koko ajan kansainvälistyvästä ilmapiiristä. Iranin kolmanneksi suurimmasta kaupungista Isfahanista kotoisin olevalle Sepidehille Turku tuntui alkujaan pieneltä paikkakunnalta, mutta kompaktiudessa on etunsa.

– Täällä voi kulkea yöllä melkein missä vain, ja tuntea olonsa turvalliseksi. Luonto ja meri ovat lähellä, ja ilma on puhdasta.

Sepideh asuu puolisonsa kanssa Telakkarannassa sijaitsevassa vanhassa tehdaskiinteistössä, ja nautiskelee jokirannan ravintoloiden tarjonnasta. Hän kuuntelee mielellään livemusiikkia, ja jazz on hänen sydäntään erityisen lähellä. Turussa pääseekin hänen mielestään kiitettävän usein livejazzin pariin.

Kaupunkia halkova Aurajoki muistuttaa myös Sepidehiä hänen kotiseudustaan, jossa Isfahanin läpi virtaa Zayanderood-joki.

Jotta aika ei kävisi liian pitkäksi, on Sepidehillä käsissään myös oma startup-yrityksensä, AVECIN-Biopharma. Muun muassa ELY-keskuksen ja Business Finlandin tukemana yhtiö kehittää edistyksellisen teknologian avulla luonnollisia ihon- ja hiustenhoitotuotteita.

Sepideh kantaa kaikessa tekemisessä mukanaan omaa kulttuurista perintöään, ja on saanut vahvat kannustimet kotoaan. Hänen sisaruksensa ovat niin ikään maailmalla omien opintojensa parissa, ja kiitos kuuluu perheen vanhemmille, jotka rohkaisivat lapsiaan taiteen ja tieteen pariin, tutkimaan uteliaina maailmaa.

Omien juurien vaalimisesta kertoo myös Sepidehin startup-yrityksen nimi, joka on peräisin islamilaisen kultakauden tunnetulta persialaiselta lääkäriltä, filosofilta ja tiedemieheltä, Avicennalta.

– Meillä on Iranissa upeaa tiedettä, kulttuuria ja historiaa, ja myös paljon uutta teknologiaa. Näissä jalanjäljissä minäkin haluan astella, ja tuoda niistä palasen Turkuunkin, Sepideh hymyilee.

HEIDI HORILA


Katso Youtube-videolta lisää Sepidehin mietteitä työelämästä Turussa: