Yhdessä kohti hiilineutraalia Turkua 2029

Turku Science Park Oy:n asiantuntijat tukevat alueen kasvuyrityksiä vastuullisuuden kehittämisessä, mutta mikä on yhtiön oma ympäristövaikutus? Turun ammattikorkeakoulun opiskelija Janita Laine lähti sitä tutkimaan.

Noin 35-vuotias, pitkähiuksinen nainen hymyilee kameralle vihreän polkupyörän selässä.
Energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi valmistuva Janita Laine testasi Turku Science Park Oy:n Mortti- polkupyörää, joka veljensä Vertin kanssa on erityisesti kesäisin käytössä työpäivän aikana lähialueille tehtävillä työmatkoilla.

Turun ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Janita Laine asteli syksyllä opettajansa puheille. Hän oli päättänyt tehdä opinnäytetyönsä hiilijalanjäljen laskemisesta.

”Opettajani oli juuri saanut toimeksiannon Turku Science Park Oy:ltä. Tartuin heti tilaisuuteen”, Laine kertoo.

Turku Science Park Oy:n toimitusjohtajan Tom Paleniuksen mukaan yhtiö tekee läheistä yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun kanssa, joten oli luontevaa pyytää heiltä tukea hiilijalanjäljen selvittämiseen.

”Hiilijalanjäljen laskeminen ja toimien jalkauttaminen on osa vastuullisuustoimintaamme, jota viemme eteenpäin kohti Turun yhteistä tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Samalla pyrimme palveluillamme auttamaan asiakkaitamme heidän hiilijalanjälkensä pienentämisessä ”, Palenius avaa.

Laine perehtyy opinnäytetyössään toimintatapoihin ja asioihin, joilla on eniten merkitystä yhtiön toiminnassa. Hiilijalanjälki lasketaan neljän eri osa-alueen suorista ja epäsuorista ympäristövaikutuksista vuonna 2022: työmatkoista, liikematkustamisesta, tilojen energiankulutuksesta sekä tapahtumista. Laskennassa käytetään sovelletusti kansainvälistä Greenhouse Gas (GHG) -protokollaa.

Laineen mielestä mielenkiintoisinta opinnäytteen tekemisessä on se, että Turku Science Park Oy järjestää vuosittain paljon tapahtumia. Lisäksi yhtiö toimii neljässä eri kiinteistössä.

”Nämä asiat tuovat opinnäytetyöhön mukavasti haastetta, kun laskenta ei ole suoraviivaista.”

Opinnäytetyössään Laine tekee ehdotuksia tavoista, joilla yhtiön kannattaa lähteä ensimmäisenä laskemaan hiilijalanjälkeään. Erityisesti hän kiinnittäisi huomiota tapahtumien järjestämiseen.

”Jos on tarve pitää tapahtuma paikan päällä, kannattaa valita paikka, johon on hyvät kulkuyhteydet julkisilla, pyöräillen ja kävellen. Tarjoiluissa voi suosia lähiruokaa ja kierrätysmateriaaleja sekä välttää hävikkiä ilmoittautumisilla. Ja tarvitseeko esitteitä painattaa?”

Janita Laineen opinnäytetyö valmistuu lähiaikoina.

”Julkaisemme lopulliset tulokset ja kerromme jatkotoimenpiteistä verkkosivuillamme”, vinkkaa Palenius.

Ex-yrittäjältä vinkkejä yrittäjille

Janita Laine on itse toiminut yrittäjänä ennen uutta suuntaansa energia- ja ympäristöalan parissa.

Nyt jälkiviisaana hän olisi ollut kiinnostunut selvittämään yrityksensä ympäristövaikutuksen ja niin hän kannustaakin pk-yrityksiä viimeistään nyt tekemään.

”Hiilijalanjälki antaa osviittaa yrityksenne ympäristövaikutusten lähtötilanteesta sekä faktaa niiden vähentämisen tueksi. Myös viestintä on helpompaa, kun voitte antaa oikeita lukuja. Opinnäytetyön teettäminen on yksi hyvä keino saada apua hiilijalanjäljen selvittämiseen.”

Hänellä on pari helppoa vinkkiä yritysten vastuullisempaan arkeen.

”Kannattaa pitää inventaariot ajan tasalla, ettei tavara vanhene varastoissa. Tehkää myös yhteisdiilejä naapuriyritysten kanssa esimerkiksi toimistojen mattojen vaihdosta, jolloin kuljetuspäästöt vähenevät huomattavasti.”