Turun seudulla ja Varsinais-Suomessa toimii lukemattomia yrityksiä, jotka ovat valmiita ottamaan uusia askeleita kohti kansainvälisiä markkinoita. Onnistunut kasvu edellyttää kuitenkin tarkkaa suunnittelua ja riskien punnitsemista. Juuri tätä apua tarjoavat Turku Science Parkin uudet EU-rahoitteiset ohjelmat, joiden hedelmistä yrittäjät pääsevät hyötymään maksutta.
Vielä ehdit mukaan! Hae Northbound Scaleups -kasvuohjelmaan.
Aiemmin tänä vuonna toteutetussa selvityksessä todettiin, että globaalista epävarmuudesta huolimatta Turun seudun startup-yritykset uskovat positiiviseen tulevaisuuteen. Ne ennustavat liikevaihtonsa kasvavan vuoden 2021 vahvistettuun liikevaihtoon verrattuna vuoden 2023 loppuun mennessä yhteensä yli 54 miljoonaa euroa. Yrityksistä kaksi kolmasosaa hakee nopeaa kansainvälistä kasvua. Valmiuksia kansainvälistymiseen kehittää nyt käytännönläheinen Northbound Scaleups -ohjelma.
Skaalautuminen kansainvälisille markkinoille: Northbound Scaleups
Ensimmäinen askel ulkomaan markkinoille on aina vaikein. Kasvua havittelevat startup-yritykset tarvitsevat onnistuneeseen kansainvälistymiseen ajantasaista tietoa ja kontakteja. Näitä tarjoaa Northbound Scaleups -kasvuohjelma, jonka toinen hakukierros päättyy nyt syyskuussa. Maksuton ohjelma on räätälöity yrityksille, jotka ovat jo lanseeranneet tuotteensa tai palvelunsa kotimaan markkinoilla.
Turku Science Parkin, Tallinnan Tehnopolin ja Gävleläisen Movexum AB:n yhteistyönä toteutettavaan ohjelmaan kuuluu käytännönläheisiä työpajapäiviä eri kaupungeissa sekä yrityskohtaista ohjausta. Lisäksi yritysten käytettävissä on 150 asiantuntijaa eri toimialoilta.
Keväällä 2023 alkaneelle ensimmäiselle kierrokselle osallistunut interaktiivisten sensoriratkaisujen kehittäjä Ai2Ai on saanut ohjelmasta paljon irti.
– Ohjelmaan oli kovat odotukset ja ne ovat hyvin täyttyneet ja jopa ylittyneet! Mukana olevat yritykset ja yhteistyökumppanit ovat osoittautuneet hyviksi sparrauspartnereiksi. Hyödyt ovat verkostojen laajentumisen lisäksi olleet konkreettiset tulokset workshopeista ja vertaistuki, toteaa Ai2Ai:n Henrik Terävä.
Ai2Ai jatkaa ohjelmassa etenemistä vielä syksyllä, jolloin edessä on tutustumismatka yrityksen valitsemalle uudelle kansainväliselle markkina-alueelle sekä jännittävä pitchaustilaisuus.
– Northbound Scaleups sopii kasvuhaluisille yrityksille, jotka ovat jo saavuttaneet riittävän kypsyysasteen yrityksen kehittämisessä. Voin lämpimästi suositella ohjelmaa, Terävä jatkaa.
SCALE-ABLE tuo pienet ja suuret yritykset saman pöydän ääreen
Nopeaa skaalautumista havittelevien startupien lisäksi myös toimintansa vakiinnuttaneet pienet ja keskisuuret yritykset tähyävät uusille markkinoille. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi alueella kehitetään nyt uusia verkostoitumisen ja kasvun mahdollisuuksia.
SCALE-ABLE-hankkeen myötä paikalliset pk-yritykset voivat löytää kumppaneikseen suomalaisia, ruotsalaisia tai virolaisia suuryrityksiä. Tämä kansainvälinen matchmaking on kaikille osapuolille arvokasta: kun tuotteita ja palveluita kehitetään yhdessä, pienemmät yritykset saavat jalansijaa uusilla markkinoilla ja suuryritykset hyötyvät suorasta kanavasta uusimpien innovaatioiden ketteriin kehittäjiin.
Kansainvälisessä yhteistyöohjelmassa hyödynnetään ruotsalaisen SISP:n Ignite-alustaa, joka on Ruotsin puolella saattanut yhteen yli tuhat yritystä ja johtanut 453 kaupalliseen yhteistyöprojektiin. Toimivaksi todetun Igniten laajentuminen kansainväliseen käyttöön on kasvuvalmentaja Julia Ekströmin mukaan todella tervetullut uudistus Turku Science Parkin palveluvalikoimaan.
– Ohjelman ensimmäinen online-infoseminaari järjestetään loka-marraskuussa 2023, joten kaikkien kiinnostuneiden yritysten kannattaa pitää tapahtumasivuamme silmällä, Ekström sanoo.
Kansainväliset NGO:t ja miljardien markkinat
Pohjoismaiden ja Baltian yritykset ovat merkittävän aliedustettuina suurten kansainvälisten kehitysrahoittajien ja kansalaisjärjestöjen kilpailutuksissa. Esimerkiksi YK, Punainen risti ja monet muut tutut organisaatiot tekevät vuosittain kymmenien miljardien edestä hankintoja, mutta kilpailutuksia koskevan tiedon saaminen on usein vaikeaa. Näitä verkostoja ja tiedonkulkuja kehittää jatkossa INGOs (International NGOs) -hanke, joka tuo uudet markkinat tutummaksi monenlaisille yrityksille Turussa ja muissa yhteistyökaupungeissa.
Syksyllä kannattaa siis pitää silmällä Turku Science Parkin uutisointia, kun kilpailutuksissa aiemmin menestyneiden yritysten edustajat kertovat kokemuksistaan ja jakavat hyväksi havaittuja käytäntöjä. Loppuvuodesta 2023 alkaen tiedossa on myös lukuisia tapahtumia, joissa paikalliset yritykset pääsevät tutustumaan paremmin näiden kansainvälisten markkinoiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!
Northbound Scaleups
Niko Karinen, kasvuvalmentaja
Hae mukaan ohjelmaan
SCALE-ABLE
Julia Ekström, kasvuvalmentaja
INGOs
Sami Uusitalo, erityisasiantuntija
Hankkeet mahdollistaa Interreg Central Baltic Programme 2021-2027.