Uusi HYTKI-hanke tukee alueita hyvinvointi- ja terveysdatan hyödyntämisessä

""

Digitaalisen terveyden aikakaudella terveys – ja hyvinvointidatan määrä kasvaa ja sen käyttötarkoitukset monipuolistuvat. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa datan hyödyntämiseen liittyy paljon mahdollisuuksia, mutta myös haasteita, joita erityyppiset toimijat tutkimusinstituutioista yrityksiin, sote-palveluiden tuottajiin ja ekosysteemitoimijoihin pyrkivät ratkomaan.

Viiden alueen (Turku, Jyväskylä, Kajaani, Kuopio ja Oulu) ekosysteemien yhteistyönä rakennettavalla Hyvinvointi- ja terveysdatan kansallinen innovaatioekosysteemi (HYTKI) -teemaverkostolla edistetään terveys- ja hyvinvointialan innovaatiotoimintaa. Hankkeen toimilla tuetaan alueiden digitalisaatiosiirtymää ja terveys- ja hyvinvointidatan toisiokäyttöä TKI-yhteistyössä osana aluekehityksen ja innovaatioekosysteemi-toiminnan kokonaisuutta.

""
Turun seudulla keskeisenä tavoitteena on vahvistaa alueen roolia synteettisen terveysdatan kehittäjänä ja nostaa seutu kehitystyön osalta terävimpään kansainväliseen kärkeen.

Kehitettävä teemaverkosto luo edellytyksiä kehittää uusia tuote- ja palveluinnovaatiota ja liiketoimintaa sekä luoda uutta arvoa terveys- ja hyvinvointidatasta osana ennakoivaa terveydenhoitoa ja hyvinvointi-kaupunkikehitystä. Hanke kehittää sote-tietojen toissijaisen hyödyntämisen toimintamalleja kansallisena verkostona ja siten toteuttaa myös terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian painopisteitä.

HYTKI-teemaverkoston lähtökohtana ovat yhteistyöalueiden toisiaan täydentävät osaamiset, meneillään oleva kehitystyö datan tehokkaamman hyödyntämisen osalta sekä kehittämistoimenpiteiden päällekkäisyyksien välttäminen. Mukana olevat alueet ovat aluekehityksen painopisteiden osalta lähellä toisiaan, mikä luo hyvän pohjan verkostomaisen yhteistyön ja vertaisoppimisen kehittämiseen.

HYTKI-hankkeessa rakennettava alueiden välinen verkostoyhteistyö vahvistaa Suomen asemaa terveyden digitalisaation kansainvälisellä kentällä.

– Tavoitteena on nostaa ja pitää Suomi yhtenä johtavista digitaalisen terveyden ja hyvinvoinnin datapohjaisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan ekosysteemeistä Euroopassa, sanoo hankkeen johtaja Maritta Perälä-Heape Oulun yliopistosta. Lisäksi teemaverkosto toimeenpanee EU:n ja Suomen digitalisaatio-ohjelmia ja on vaikuttamassa tuleviin poliittisiin ja ohjelmavalintoihin.

Turun seudulla HYTKI-hanke linkittyy erityisesti synteettisen mutta oikean kaltaisen terveysdatan kehittämiseen liittyviin aloitteisiin, sekä Eurooppalaisen Digitaalisen Innovaatioalustan (EDIH) valmisteluun. Hankkeessa Turun seudulla tapahtuvan toiminnan keskeisenä tavoitteena on entisestään vahvistaa alueen roolia synteettisen terveysdatan kehittäjänä ja nostaa seutu kehitystyön osalta terävimpään kansainväliseen kärkeen.

– Synteettinen mutta oikean kaltainen terveysdata on aito mahdollisuus niin alueelle kuin koko Suomelle. Koko elinkaaren kattavaa potilastietoa voidaan käyttää monipuolisesti synteettisen datan kehittämiseen, joka taas mahdollistaa mm. aikaisempaa nopeamman tekoälysovellusten kehittämisen. Vahvasti luvanvaraisen, aidon potilasdatan sijaan, yrityksillä on mahdollisuus käyttää synteettistä dataa tuotekehityksessään. Synteettisen datan käyttäminen on hallinnollisesti helpompaa ja etenkin erilaiset lupaprosessit huomioiden, myös kustannustehokkaampaa, toteaa HealthTurun asiakkuuspäällikkö Janne Lahtiranta Turku Science Park Oy:stä.

Syksyllä 2021 käynnistyvää hanketta koordinoi Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta. Hankkeen toteuttajina toimivat Oulun yliopiston ja Turku Science Park Oy:n lisäksi Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Kuopio Health ja BusinessOulu. Hanke saa Työ- ja elinkeinoministeriön alueiden välisen temaattisen verkostoyhteistyön rahoitusta yhteensä 500 000 € vuoden 2023 loppuun saakka, ja rahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto.