- Suomen ensimmäinen vierailukeskus, Joki, avaa ovensa Turun Tiedepuistossa
- Joki esittelee Turun seudun monipuolista elinkeino- ja innovaatio-osaamista
- 1800 neliön suuruiset tilat on suunnitellut Arosuo Arkkitehdit
Turkuun avautuu perjantaina 8.12. Suomen ensimmäinen yritysten, kaupungin ja koulutuksen yhteinen vierailukeskus, Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki.
Joki on täysin uudenlainen innovaatioiden, liiketoiminnan ja kaupunkikehityksen näyttelytila, joka tukee asiantuntijavierailuja ja markkinoi alueen osaamista ja elinkeinoelämää. Talon kohderyhmiä ovat asiantuntijat, päättäjät ja opiskelijat sekä etenkin kansainväliset vieraat.
Joen pääkäyttäjiä ovat Turun kaupunki, korkeakoulut sekä Turun seudun yritykset. Joen omistaa Turun Teknologiakiinteistöt, joka tarjoaa showroom-näkyvyyttä ja tilojen käyttöoikeuksia sisältäviä palvelupakettejaTurun seudun yrityksille ja organisaatioille.
– Näyttelyiden sisällöntuotannosta vastaa Turku Science Park Oy yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Yritysalueena dynaaminen ja kasvava Turun seutu tuodaan uudessa valossa esille. Meneillään oleva positiivinen rakennemuutos tuodaan kaikkien tietoon, kertoo Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen.
Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki sijaitsee keskellä Turun Tiedepuiston aluetta, jota kehitetään kansainvälisesti merkittävänä huippuosaamisen keskuksena kunnianhimoisin tavoittein yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
– Oleellista on, että elinkeinoelämä, korkeakoulut sekä elinkeinoyhtiö toimivat ainutlaatuisella tavalla yhteisten päämäärien eteen. Joki on meidän kaikkien yhteinen näyteikkunamme Turkuun ja koko talousalueelle, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.
Tiedepuiston tavoitteina on yli miljoona neliötä uutta rakentamista, usean miljardin investoinnit, yli 10 000 uutta työpaikkaa ja asuntoja 20 000 uudelle turkulaiselle tunnin etäisyydellä pääkaupunkiseudusta.
Vierailukeskuksen hyödyt pientenkin yritysten saataville
Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki on uniikki paitsi Suomen myös pohjoismaiden mittakaavassa. Tyypillisesti vierailukeskuksia ylläpitävät suuryritykset, jotka esittelevät niissä toimintaansa ja tuotteitaan. Joki sen sijaan mahdollistaa vierailukeskuksen hyötyjen tuomisen pienempienkin yritysten saataville, yhdistäen samalla erilaisten toimijoiden tarpeita.
Joella on tällä hetkellä 50 kumppaniyritystä, jotka esittelevät toimintaansa Joen digitaalisin keinoin toteutetussa showroomissa ja järjestävät tiloissa omia tilaisuuksiaan. Pysyvä näyttely Joessa on vain Turun kaupungilla. Lisäksi Kokouskeskus Mauno vuokraa Joen kokoustiloja osana kokoustilatarjontaansa.
– Joki on valtava mahdollisuus paitsi Turun seudun elinkeinoelämälle myös Turun Teknologiakiinteistöille. Se nostaa entisestään Turku Science Parkin profiilia Turun yrityselämän keskuksena ja luo alueesta entistäkin halutumman paikan sijoittua, kertoo Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen.
Monimuotoisia tiloja
Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki on kooltaan 1800 neliömetriä ja sen on suunnitellut Arosuo Arkkitehdit, jonka idea keskuksesta voitti arkkitehdeille suunnatun ideakilpailun vuonna 2015. BioCityn, DataCityn, ICT-Cityn ja ElectroCityn välisellä sisäpihalla sijaitsevan Joen sisäänkäynti on Lemminkäisenkadulla, jossa se yhdistää DataCityn ja BioCityn toisiinsa.
Joen ensimmäisessä kerroksessa on näyttävä cave-teatteri, joka mahdollistaa muun muassa 3D-esitysten näyttämisen. Ensimmäisessä kerroksessa on myös digishowroom, jossa Joen kumppaniyritykset esittelevät osaamistaan erilaisten videototeutusten ja kosketusnäyttöjen avulla.
Toisessa kerroksessa on Turun kaupungin kaupunkikehitystila, jossa esitellään kosketusnäyttöjen, lisätyn todellisuuden ja videoiden avulla kaupungin tulevaisuuden suunnitelmia. Kolmannessa kerroksessa on lasiseinäinen, pyöreä kokous- ja workshop-tila, joka soveltuu muun muassa työpaja-, koulutus- tai kehityspäivän järjestämiseen.
Katse kaduilta sisäpihalle
Joen rakentaminen keskelle korttelia helpottaa Turun Teknologiakiinteistöjen suunnitelmia muuttaa DataCityn, BioCityn, ElectroCityn ja ICT-Cityn välinen alue puistomaiseksi kävelybulevardiksi. Portaiden halkoma sisäpiha korotetaan kaikkialta samaan tasoon, jolloin hämyisenä takapihana toiminut alue herää eloon.
– Korttelin kiinteistöt on alun perin rakennettu katsomaan kaduille, ikään kuin selät vastakkain. Haluamme kääntää ne katsomaan toisiaan ja nostaa sisäpihan katujen sijaan toiminnan keskiöön, sanoo Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen.
Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki on avoinna arkisin kello 8–18.