Turku jälleen valkokankaalla – Naurun varjolla -elokuva nyt teattereissa

Nuori nainen ja kaksi miestä kulkevat iltaisella Turun kadulla.
  • Reetta Aallon ohjaamaa Naurun varjolla -elokuvaa kuvattiin Turussa kevättalvella 2020
  • Kuvauksia Turussa tuki osana Turku Science Park Oy:tä toimiva Länsi-Suomen elokuvakomissio
  • 20.11. ensi-iltansa saavassa elokuvassa nähdään tuttua Turkua

Turkulaisilla on jälleen mahdollisuus nähdä tuttuja maisemia valkokankaalla, kun Reetta Aallon ohjaama, stand up -komedian maailmaan sijoittuva draamakomedia Naurun varjolla saa ensi-iltansa perjantaina 20. marraskuuta. Elokuvan pääosarooleissa nähdään Elena Leeve, Joonas Saartamo, Ernest Lawson ja Aino Sirje. Usein muiksi kaupungeiksi tai historialliseksi miljööksi muuntautuva Turku nähdään tällä kertaa valkokankaalla aivan omana, tunnistettavana itsenään.

Nuori nainen ja kaksi miestä kulkevat iltaisella Turun kadulla.
Naurun varjolla -elokuvassa näyttelevät mm. Elena Leeve, Ernest Lawson ja Joonas Saartamo (oik.). Kuva: Jarkko M. Virtanen / Zodiak Finland

Naurun varjolla -elokuvassa työttömäksi jäänyt, Tampereella asuva ja elämässään hieman hukassa oleva Maria (Leeve) osallistuu stand up -kurssille, ja päätyy aloittelevien koomikoiden kilpailukiertueelle. Seuranaan kiertueella Marialla on pieni, mutta keskenään erilaista komiikkaa tekevä joukko koomikoita (Saartamo, Lawson ja Sirje). Yhteinen kiertue sujuu sekalaisesti eivätkä ihmissuhteetkaan osoittaudu aivan yksinkertaisiksi. Kun kiertue ja kilpailu saa päätöksensä, ei Mariakaan ole enää entisensä.

Länsi-Suomen elokuvakomissio toimi yhtenä elokuvan rahoittajana, jonka lisäksi elokuvakomissio auttoi tuotantoa muun muassa kuvauspaikkojen etsimisessä sekä paikallisten ammattilaisten ja avustajien hakemisessa. Länsi-Suomen elokuvakomissio – tuttavallisemmin WFFC – on yksi Turun seudun kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n palveluita ja toimii osana ExperienceTurku-kärkialaa.

Valkokankaalla urbaani Turku

Päähenkilöiden stand up -kiertueen Turku-osuus kuvattiin kevättalvesta ja kesäkuun alussa yhteensä viikon ajan Turun keskustan alueella.

Yksi elokuvassa nähtävä paikka oli tekijöillä heti mielessä: ikoninen yökerho Dynamo. Dynamon lisäksi Turusta kaivattiin muun muassa kaupunkinäkymää ja rivitaloaluetta. Eniten eri vaihtoehtoja kierrettiin, kun etsinnässä oli ”turkulainen räkälä”. Turun baarit kun ovat yleensä kovin siistejä.

– Tätäkin, mihin päädyimme, jouduttiin ”räkälöittämään” aika lailla, ohjaaja Aalto muistelee.

Baariskenen lisäksi Turusta nähdään rivitaloidylliä ja urbaania keskustaa. Rivitalovaihtoehtojakin pohdittiin useampia.

– Turun keskusta-alueella on niin monenlaista miljöötä. Valitako puutalo vai jotain muuta, kaikenlaista oli tarjolla, elokuvan tuottaja, Zodiak Finland Oy:n Sari Lempiäinen sanoo.

– Mutta katsokaa elokuva, hirveän hyvä paikka löydettiin, lisää Aalto.

Erityisesti historiallisista ja saaristolokaatioistaan tunnetun Turun ydinkeskustaa on nähty harvemmin viime vuosien tuotannoissa. Naurun varjolla -elokuvassa päästään kuitenkin seikkailemaan myös öisen Turun kaduilla, ja Turku näytti toimivuutensa myös modernina kaupunkimaisemana.

– Yöllisessä kävelykohtauksessa haettiin kaupunkinäkymää, jossa olisi valmista valoa. Siihen löytyi todella hieno paikka, Lempiäinen kehuu.

Kiitosta innokkaille turkulaisille avustajille

Erityiskiitosta Turussa saivat avustajat. Korona-aika luonnollisesti rajoitti avustajien määrää, mutta turvallisen kokoinen joukko turkulaisia nähdään siitä huolimatta niin Dynamon kuin räkälänkin asiakkaina. Aalto kuvailee avustajien olleen täyttä kultaa. Lempiäisen mieleen jäi erityisesti ensimmäiseltä Turku-kuvauspäivältä räkälän riehakas joukko.

– Saattaa olla jopa parhaat elokuva-avustajat, joita olen nähnyt.

Lempiäinen korostaa, miten tärkeää tekijöiden näkökulmasta on, että elokuvaan löytyy innokkaita avustajia. Länsi-Suomen elokuvakomission yksi tuotannoille tarjoamista palveluista onkin alueellinen avustajarekisteri, josta löytyy jo lähes 2000 henkeä. Avustajarekisteriin voi liittyä kuka tahansa Turun seudun asukas, joka haluaisi nähdä itsensä valkokankaalla tai TV-ruudussa.

Naurun varjolla on jo toinen Zodiak Finlandin Turussa kuvaama pitkä elokuva kahden vuoden sisään. Edellisen kerran Lempiäinen ja Zodiak Finland olivat Turussa vuonna 2018 kuvaamassa hurmaavaa Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvaa, rakastettujen Onneli ja Anneli -elokuvien neljättä osaa.

– Jatkakaa hyvää työtä alueellisen elokuvahomman kanssa. Turkuun on vilpittömästi ilo tulla kuvaamaan. Koska teillä on pitkät perinteet, asiat toimivat ja on selkeitä rakenteita. Turussa tiedetään, mikä on mahdollista, ja kaikkiin hankkeisiin paneudutaan yhtä lailla: tietää, että saa apua. Täällä on myös monipuoliset maisemat, majoitusasiat toimivat, ja avustajat ovat hyviä, Lempiäinen luettelee. – On sekä ihmiset että infrastruktuuri. Toivottavasti tulemme taas pian kuvaamaan tänne.

Elokuvan levittää Nordisk Film. Elokuvan pääyhteistyökumppani on Film Tampere ja sitä ovat Suomen elokuvasäätiön lisäksi rahoittaneet Yle ja osana Turku Science Park Oy:tä toimiva Länsi-Suomen elokuvakomissio.