- Seitsemännen BusinessUpin voittajana palkittiin Zero Gravity
- BusinessUpin osallistujat ovat usein kokeneita ammattilaisia työelämästä tai tutkijoita alueen korkeakouluista
- Seuraava BusinessUp-kiihdytysohjelma käynnistyy ensi helmikuussa
Yrityskehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n alkavien yritysten liiketoiminnan kiihdytysohjelma, BusinessUp, päättyi marraskuun lopulla. Ohjelma esitteli Turku Business Region -alueen nousevat tähdet uusien kasvuyritysten saralla. Syksyn BusinessUpin voittajaksi nousi avaruusstartup Zero Gravityn voittoon. Palkinnoksi Zero Gravity saa kilpailun sponsorin, asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO:n lakikonsultointia. Parhaimman esityksen palkinnot menivät viime hetken lippujen myyntipalvelu Localocalle ja luonnonkosmetiikkayritys Luonkokselle. BusinessUpissa oli mukana myös Iot-ratkaisuja, suorituskykyanalytiikkaa, 360-elämyksiä, ympäristöinnovaatioita ja kulttuurituotantojen digitalisointia ja jakelua.
Metorointia ja pitchejä
Kiihdytysohjelma järjestettiin jo seitsemännen kerran ja tämän ohjelman myötä sen on käynyt läpi 68 tiimiä ja ohjelma on pyörinyt jo kohta kolme vuotta.
”BusinessUp on alkuvaiheen yritysten kiihdytysohjelma, jossa käymme intensiivisen kolmen kuukauden aikana läpi tuotteistusta, markkinointia, rahoituksia, asiakkaan tunnistamista ja myymistä. Tätä nykyä moni rahoittaja haluaa startupin olevan valmis kertomaan ideastaan hyvin tiivistetyssä muodossa eli ’pitchaten’ ja sitä treenataankin joka viikko. BusinessUpin erityispiirteenä on todella laaja alueellinen asiantuntija- ja mentorointijoukko, jotka antavat startupeille niin hyviä liiketoimintaneuvoja kuin kultaakin kalliimpia verkostojaan käyttöön. Usein se yksi oikea tapaaminen tai ihminen riittää siihen, että idea lähtee konkreettisesti eteenpäin,” kertoo BusinessUp-kiihdytysohjelman vetäjä, erityisasiantuntija Johanna Puhtila Turku Science Park Oy:stä.
Syksyn BusinessUp-kiihdytysohjelma huipentui keskiviikkona 28.11. Demo Day -tapahtumaan, jossa kahdeksan eri tiimiä nousi lavalle kertomaan liikeideastaan ja kasvusuunnitelmistaan. Tiimien kolmen minuutin hissipuheita, pitchauksia, arvosteli neljän hengen raati, johon kuuluivat sarjayrittäjä Teemu Malinen, asianajaja Milla Forsman Lukander Ruohola HTO:sta, BusinessUp-alumni Satu Salmela Remotec Oy:stä ja startup-neuvoja Jani Rusi Nordeasta. Illan juonsi Nordic Business Angel Networkin toimitusjohtaja Claes Mikko Nielsen.
Vuosittain 50 hakijaa BusinessUpiin
Vaikka startup-maailma mielletäänkin hyvin nuorekkaaksi, BusinessUpin osallistujat ovat usein jo kokeneita ammattilaisia työelämästä tai tutkijoita alueen korkeakouluista.
”Ohjelmaan hakee vuosittain noin 50 tiimiä ja mukaan valikoituu 10 per ohjelma. Usein idea ja tarvelähtöisyys tuotteelle on kypsynyt oman työn tai tutkimuksen kautta. Haastattelemme kaikki ohjelmaan hakevat tiimit ja varmistamme, että ideat, jotka eivät tulleet hyväksytyksi ohjelmaan, saavat apua ideansa kehittämiseen muiden palveluiden tai asiantuntijoiden kautta,” Puhtila kertoo.
Ohjelman jälkeen yritykset ovat oikeutettuja toimistotilaan startup-yhteisö SparkUpissa. SparkUp tuo saman katon alle alueen startup-toimijat, asiantuntijat ja tapahtumat. SparkUpin tavoitteena on myös vähentää nuorten yritysten riskiä ajautua ’kuoleman laaksoon’ ensimmäisen vuoden aikana. Turku Science Park Oy:n alkavan yrityksen palveluiden asiantuntijatiimi löytyy myös SparkUpilta, joten apua liiketoimintaan voi kysyä vaikka kahvikoneelle jonottaessa. Eri rahoittajat ja yhteistyötahot pitävät myös pop-up -toimistojaan SparkUpilla, joten kynnys apuun on matala.
Seuraava BusinessUp-kiihdytysohjelma käynnistyy 14. helmikuuta 2019. Haku kevään ohjelmaan alkaa näinä päivinä. Mukaan valitaan hakemusten perusteella kymmenen kasvunnälkäistä tiimiä. Lisätietoja voi tiedustella Johanna Puhtilalta.