Sari ja Jukka Vuoristo ovat suunnanneet kansainvälisille markkinoille Volframin ensimmäisestä päivästä lähtien. Heidän ratkaisunsa lasipintojen pinnoittamiseen hyödyntää puolijohdeteollisuudesta tuttuja lainalaisuuksia, mutta toteutus on innovatiivinen ja huomattavan kustannustehokas. Miten yrittäjäpariskunta on päätynyt tavoittelemaan kansainvälistä menestystä juuri Maskuun?
- Tietoja yrityksestä: Volframi on luonut patentoidun prosessin sekä laitteita, joiden avulla lasipintaan pinnoitetaan toimintoja kuten kytkimiä ja sensoreita aiempaa merkittävästi kustannus- ja resurssitehokkaammin.
- Perustettu: vuonna 2019
- Tiimi: 2 yrittäjää ja 2 muuta tiimin jäsentä, joista on tulossa pian osakkaita.
- Toimiston sijainti: Maskun liikekeskus, 15 minuuttia Turun keskustasta
- Viimeisin saavutus: Teolliseen toimintaan soveltuvan protolaitteen valmistuminen
- Kiinnostava fakta: Unelmien eteen ei kannata itse rakentaa esteitä; vaatetusalalta voi siirtyä verkkokauppiaaksi ja siitä nanoteknologiayrittäjäksi, kuten Sari on tehnyt.
Suuntaan aurinkoisena loppukesän aamuna kohti Maskua tapaamaan Volframin toimitusjohtaja Sari Vuoristoa ja teknologiajohtaja Jukka Vuoristoa. Valtatie 8 pitkin matka taittuu Turun keskustasta vartissa ja saavun Maskun liikekeskukseen, Ratatien teollisuusalueen kupeeseen. Ihan perinteinen liikekeskuksen paikka tämä ei ole, sillä vieressä avautuu suosittu Kankaisten golfkenttä ja valtatien toisella puolella sijaitsee Rivieran hiekkakuopat lenkkipolkuineen. Mahtaakohan täällä tulla työnteosta mitään?
Parkkipaikkaa ympäröi useampi huonekaluliike – myös se toinen Masku – sekä kuntosali, pari kahvilaa ja muita liikkeitä. Alueella on myös vuokrattavana toimistoja ja yksi ovista johtaa Volframin toimisto- ja tuotantotiloihin, jossa Volframin yrittäjät jo odottavat. Mennään sisään!
Miksi valitsitte Maskun tapaamispaikaksemme?
Monelle suomalaiselle nimestä Masku tulee ensimmäisenä mieleen huonekaluliike. Turun seutuun kuuluvassa Maskun kunnassa asuu hieman alle 10 000 asukasta, ja se on kokoonsa nähden hyvin elinvoimainen. Sari ja Jukka viihtyvät Maskussa niin yrittäjinä kuin asukkaina.
”Maskussa on loistavat liikenneyhteydet, moottoritie todellakin paransi tilannetta. Myös lähellä olevat lentokenttä ja satama ovat tärkeitä kansainvälisille yrityksille. Täällä on edullisemmat toimitilat kuin Turussa ja palvelutaso on korkea.”
”Turun lentokenttä on seudun kansainvälisille yrityksille todella tärkeä! Toivottavasti reittien määrä lisääntyy vähintään covidia edeltävälle tasolle.”
Myös toimiston ympäristö eli Maskun liikekeskus ja ympäröivä luonto saavat molemmilta varauksettomia kehuja.
”Toimistomme sijainti on optimaalinen, sillä tässä on vieressä useampi lounaspaikka. Tarvittaessa voimme lähteä kävelypalaveriin Rivieran poluille tai pikaisesti salille. Joka suuntaan pääsee liikkumaan nopeasti, eli töiden ja muun elämän yhteensovittaminen on helppoa.”
Mitä Turun seutu tarjoaa startup-yrityksille ja asiantuntijoille?
Masku kuuluu laajempaan Turun seutuun, jossa on kunnan omien elinvoimapalveluiden lisäksi myös seudullisia tukipalveluita. Volframi osallistui vuonna 2021 alueellisen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n järjestämään Level Up -kasvuohjelmaan, jossa kehitettiin yrityksen eri osa-alueita yhdessä mentorien kanssa. Erityisen hyödyllistä olivat etenkin myyntiin liittyvät osiot sekä keskustelut oman mentorin kanssa.
Yrittäjiä kuunnellessa käy selväksi, että he pitävät Turun seutua erinomaisena paikkana harjoittaa yritystoimintaa. Vertailukohtaa löytyy etenkin pääkaupunkiseudusta. Elämä on helppoa järjestää, hintataso on kohtuullinen ja toimitiloja on hyvin saatavilla. Kun laajentuminen on ajankohtaista, uskovat he Maskusta löytyvän tiloja ja tarvittaessa jopa tontteja. Onhan kunta tunnettu myönteisestä suhtautumisesta yrittämiseen. Sari ja Jukka iloitsevat myös koko seudun monipuolisuudesta niin kulttuurin, historian, luonnon kuin ravintolatarjonnan osalta.
”Turun seudulla on paljon esiteltävää kansainvälisille vieraille. Tänne tullaan mielellään uudelleenkin neuvottelemaan ja rakentamaan yhteistyötä.”
Koska Sari ja Jukka myös asuvat Maskussa, kehaisevat he kotikuntaansa asukkaan näkökulmasta. Pienemmän kunnan etu on kätevä asiointi muun muassa rakentamisen asioissa, ja lisäksi luonnonläheisyys ja aito yhteisöllisyys ilahduttavat. Koko seutua he pitävät turvallisena lapsille ja nuorille.
“Rakensimme oman kodin Maskuun vuonna 2015 ja kaikki sujui jouhevasti. Terassilta avautuva maalaismaisema on täydellistä vastapainoa hektiselle arjelle. Jukka toimii vapaaehtoisena Maskun VPK:ssa, mikä on ollut tärkeä väylä päästä mukaan paikalliseen yhteisöön.”
Millaista työtä Volframi tekee?
Volframin taustalla ovat Jukan omat kokemukset työuransa varrelta puolijohde- ja näyttöteollisuudessa. Lasitehtaassa työskenteleminen sytytti idean siitä, että puolijohdeteollisuuden menetelmillä lasipintaan voitaisiin tehdä asioita, joilla mahdollistetaan erilaisia toimintoja.
“Lasiin voidaan lisätä esimerkiksi kytkimiä, joilla saadaan lasi läpinäkymättömäksi, säädettyä valoja tai kaihtimia. Menetelmällä voidaan myös asentaa sensoreita itseajavien autojen ikkunalaseihin”.
Lasipintoja on toki pinnoitettu aiemminkin, mutta ne vaativat valtavia, jopa useiden kymmenien metrien kokoisia laitteita, joilla koko lasipinta käsitellään ja tarpeeton pinnoitus poistetaan. Volframi on kehittänyt patentoidun menetelmän sekä sen tueksi laitteita, joiden avulla pinnoitetaan vain tarpeellinen alue lasista. Laite on pienimmillään hellan kokoinen, ei vaadi puhdastiloja ja tehostaa valtavasti sekä tehtaan lattiapinta-alan että resurssien käyttöä. Esimerkiksi hopeaa ei tarvitse käyttää koko lasipintaan. Myös toinen patentti on vetämässä ratkaisulle, jonka myötä voidaan pinnoittaa sama alue useammalla materiaalilla.
Omia kuluttajatuotteita Volframi ei aio tuottaa muuhun kuin demo-tarpeisiin. Koska yritys myy ratkaisuaan teollisuudelle, lähes kaikki potentiaaliset asiakkaat ovat kansainvälisiä yrityksiä. Alihankintaketju on globaali, Japania myöden. Näin ollen yritys on alusta asti ollut niin kutsuttu born global -toimija. Vaikka korona ja komponenttipula ovat viivästäneet edistymistä, tiivis oma- ja lainarahoitteinen kehitysvaihe alkaa olla loppusuoralla. Seuraavaksi on aika siirtyä tositoimiin.
”Nyt on käynnissä ensimmäiset asiakasneuvottelut prototyyppilaitteista kansainvälisiin tehtaisiin. Tavoitteena on myös lähteä hakemaan sijoittajia skaalautumisen tueksi.”
Yrittäjäpariskunnan työnjako on selvä; Sari hoitaa yrityksen operatiiviset asiat, rahoituksen ja markkinoinnin, Jukka vastaa teknologiasta. Molemmat ovat mukana asiakasneuvotteluissa. Lisäksi tiimissä on mukana koneinsinööri ja osa-aikainen juristi.
”Vanhat verkostot ovat olleet arvokkaita, jotta olemme päässeet esittelemään ratkaisuamme eri yrityksiin. Olemme saaneet yhteydenottoja myös eri yliopistoista tutkimus- ja kehitystoimintaan liittyen. Kiinnostusta siis on, nyt on näytön paikka!”
Mitä kansainvälistä liiketoimintaa tekevät yrittäjät ajattelevat nykyisestä kotipaikastaan?
”Kysymys ennemminkin kuuluu, miksi yrittäisimme ja asuisimme missään muualla kuin Maskussa?”
Teksti ja kuvat: Susanna Lahtinen / CYF Digital