UNICOM-projekti toi yhteen sosiaalisen integraation asiantuntijan ja turkulaisen digitaalisia kotoutumispalveluja kehittävän CYF Digitalin.
Turussa jo useamman vuoden perheineen asunut Suik Jung on aina ollut kiinnostunut sosiaalisesta integraatiosta ja hyvinvoinnista. Pusanin yliopistossa suorittamansa kandidaatin tutkinnon jälkeen Suik suuntasi vuodeksi Nairobiin työskentelemään vapaaehtoistyöhön pakolaisleirille. Matka jatkui Norjaan, Tromssan yliopistoon, jossa Suik tutki maisterintutkinnossaan pohjoiskorealaisten pakolaisten sopeutumista ja integraatiota Etelä-Koreassa.
Nyt tekeillä on väitöskirja Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksessa saman aiheen parissa. Opintojen väliin sopi kuitenkin kuukauden mittainen yritystyöskentelyjakso.
– Olen aiemminkin työskennellyt arvopohjaisissa yrityksissä, ja innostuin UNICOM-haussa CYF Digitalin kotoutumisratkaisujen kehittämisestä, Suik kertoo.
Koko CYF Digitalin idea lähti liikkeelle vapaaehtoistyön projektina vuonna 2015. Silloin yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Susanna Lahtinen työskenteli osana pakolaisten syrjäytymistä ehkäisevää projektia, joka toteutui Turun kauppakorkeakoulun kurssina.
– Projekti sai hyvin näkyvyyttä, ja pääsimme esittelemään sitä Facebookille, Yhdysvaltain ulkoministeriölle ja jopa Valkoiseen Taloon presidentti Barack Obamalle asti, Susanna kehaisee.
Mutkatonta apua muuttamiseen
Nyt CYF Digitalin kuuma peruna on Vakka-Suomen alueella pilotoitu Mobiililuotsi-sovellus. Sen avulla voi uudelle paikkakunnalle muuttaessaan etsiä helposti ja nopeasti tarvitsemaansa tietoa, oli kyse sitten asunnon tai työpaikan hausta, harrastustoiminnasta, lasten päivähoidosta tai muista kunnan, yksityisen tai järjestösektorin palveluista.
Palvelu on toistaiseksi tarjolla suomeksi, englanniksi ja ukrainaksi. Ideana on toimia rinnakkain ja tukea kunnan palveluiden ja paikallisten yritysten löytämisessä, nimenomaan käyttäjien tarpeet huomioon ottaen.
– Mobiililuotsia voi käyttää räätälöidysti, eli vastaamalla elämäntilannekyselyyn saa suosituksia palveluista esimerkiksi iän, opiskelu-, tai perhestatuksen perusteella, Susanna kuvailee.
Suik on yritystyöskentelyjaksollaan CYF Digitalissa ollessaan perehtynyt muiden maiden vastaaviin sovelluksiin, tutkinut niiden ominaisuuksia ja käytettävyyttä. Työtä tehdään paitsi kartoittamaan kilpailutilannetta, myös mahdollisia yhteistyökumppanuuksia ajatellen.
Paitsi tutkimusaiheidensa parista, ennen Suomeen tuloaan Korean, Kenian ja Norjan lisäksi Australiassakin asuneella Suikilla itsellään on runsaasti henkilökohtaista kokemusta maahanmuuttajuudesta.
Tämä on Susannan mukaan ollut Mobiililuotsia kehitettäessä ensiarvoisen tärkeää.
– Etsimme itse asiassa yritystyöskentelyjaksolle tekijää ihan toisenlaiseen tehtävään, mutta emme voineet ohittaa Suikin ammattitaitoa saati kokemusasiantuntijuutta maahanmuuttoasioihin liittyen, Susanna naurahtaa.
Muuttaminen on aina sopeutumisen prosessi
Vaikka pakolaisstatuksella maahan tulevalla on ehkä ensisijaisesti erilainen lähtökohta kuin vaikkapa työskentelemään maahan muuttavalla, ovat Suikin mukaan lopulta kyseessä kuitenkin samanlaiset sopeutumisen prosessit.
Toki eroja on, sillä pakolaiset eivät yleisesti ottaen pääse valitsemaan uutta kotimaataan, työskentelemään tai opiskelemaan tulevilla taas on tämä mahdollisuus ja osaajista käydään kovaa kilpailua.
– Alun asettautumisen jälkeen kaikilla maahanmuuttajilla on kuitenkin varmasti tarve ymmärtää uuden maansa luonnetta ja sen erilaisia järjestelmiä, Suik pohtii.
Suik asuu perheineen muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta ja ensimmäisiä häntä ja hänen puolisoaan kiinnostavia asioita olivat lasten päivähoidon järjestyminen ja liikkumisen mahdollisuudet kaupungissa. Perhe on myös ihastunut suomalaiseen luontoon, ja käy jo tottuneesti sienestämässä syksyisin.
Myös kokkina vuoden verran Australiassa työskennellyt Suik löytää suomalaisesta ruokakulttuurista suosikkinsa.
– Lohi ja karjalanpiirakat ovat erittäin hyviä, hän kehuu.
Täkäläinen arvopohja miellyttää
Suomalainen yhteiskunta huolehtii Suikin mukaan hyvin ihmisistään. Häntä miellyttävät etenkin lapsen yksilöllisen kasvun ja kehityksen tukeminen pedagogiikassa, ja muutenkin tasa-arvoinen toimimisen kulttuuri.
Pohjoismaat ja Suomi ovatkin Koreassa hyvässä maineessa. Suikin mielestä lasten on hyvä kasvaa maailman onnellisimmaksi julistetussa maassa.
– Koreassa on tiukka hierarkia, kovat suorituspaineet ja kilpailullinen ilmapiiri heti alakoulusta lähtien. Täällä on rennompaa, kanssakäyminen on tasavertaista ihmisten asemasta riippumatta.
Jotkut asiat toki ihmetyttävät. Suikia on huvittanut suomalaisten sosiaalinen turvavälikäytäntö, joka on käytössä, oli koronaa tai ei. Tavallisessa keskustelutilanteessa kollega saattaa pitää metrin etäisyyden keskustelukumppaniinsa, jolloin Suik astuu luonnostaan lähemmäs.
– Tällöin kaveri astuu uudestaan metrin taaemmas, Suik puistelee päätään hymyillen.
HEIDI HORILA
Katso video
CYF Digital
Perustettu vuonna 2016
Viisi kokopäiväistä ja viisi osa-aikaista työntekijää, useita verkostokumppaneita
Kehittää digitaalisia kotoutumisen ja kuntamarkkinoinnin palveluja
Voittanut useita innovaatiokilpailuja, viimeisimpinä:
Mobiililuotsi sai Maaseutupoliittinen helmi -palkinnon Maaseuturahaston hankekauden 2014-2022 hankkeiden joukosta
Mobiililuotsi valittiin EU:n Rural Innovation Awards -kilpailun Digital Futures -kategoriassa Euroopan kuuden parhaan hankkeen joukkoon
#TalentBoost