Jälleen positiivisia uutisia Turun seudun life science -yrityksistä

  • ArcDia Oy ja Abacus Diagnostica Oy tuovat markkinoille parannettuja COVID-19-testejä
  • Radiometer Turku Oy investoi tuotantolinjaan ja palkkaa uutta henkilöstöä
  • Medicortex Oy on saanut rahoitusta Business Finlandilta

Suomen johtava lääketeollisuuden, diagnostiikan ja terveysteknologian osaamiskeskittymä HealthTurku jatkaa kovaa kasvua. Olemme saaneet positiivia uutisia Turun seudun life science -yrityksistä paljon koronasta huolimatta.

Yksi näistä on turkulainen infektiodiagnostiikan laitevalmistaja ArcDia Oy, jonka kehittämiä ja valmistamia CE-merkittyjä mariPOC®-testejä käytetään Suomessa ja maailmalla COVID-19-taudinaiheuttajan nopeaan tunnistamiseen vieri- ja työpaikkatestauksessa. ArcDia uutisoi, että se on uudistanut automatisoidut mariPOC COVID-19 -pikatestinsä herkemmäksi ja nopeammaksi. Testien herkkyys paranee kymmenenkertaisesti ja tartuttajat saadaan kiinni 20 minuutissa. Uudistettu testi on suunniteltu tunnistamaan koronaviruksen muunnokset ja se on suorituskyvyltään markkinoiden kärkeä.

ArcDian mariPOC -koronatestin 2. sukupolvi on tullut markkinoille. Kuva: ArcDia Oy.

Koronarintamalla on ollut jälleen aktiivinen myös turkulainen infektiotautien nopeaan diagnostiikkaan keskittyvä yritys Abacus Diagnostica. Yritys, joka toi viime vuoden puolella markkinoille sekä yksittäisen COVID-19-testin että hengitystieinfektioita aiheuttavien virusten yhdistelmätestin erottamaan A- ja B-influenssavirukset, koronaviruksen ja RS-viruksen, on nyt kehittänyt tutkimuskäyttöön tarkoitetun pika-PCR-testin. Sen avulla voidaan nopeasti tunnistaa ns. brittivariantille ja Etelä-Afrikan muuntovirukselle ominaisia geenimuunnoksia.

Terveydenhuollon testejä valmistava Radiometer Turku Oy investoi uuteen tuotantolinjaan seitsemän miljoonaa euroa ja palkkaa yli 30 uutta työntekijää, Yle raportoi. Radiometer Turku työllistää yhteensä noin 250 henkilöä ja henkilöstön määrä on kasvanut vuosittain noin 20 prosenttia.

Radiometer Turku Oy kehittää ja valmistaa laajaa valikoimaa diagnostiikkatuotteita globaaleille asiakkaillemme akuuttihoidon tarpeisiin. Kun potilaalla on esimerkiksi rintakivun, kuumeen tai hengenahdistuksen kaltaisia oireita, tuotteidemme avulla pystytään nopeasti arvioimaan, onko kyseessä kiireellistä hoitoa vaativa tila, kuten sydäninfarkti, sydämen vajaatoiminta, verenmyrkytys tai keuhkoembolia. Ihmisten ja tekniikan saumaton suhde on ratkaisevan tärkeää, sanoo Radiometerin Turun yksikön toimitusjohtaja Michael Reinholt Andersen.

Medicortexille rahoitusta Business Finlandilta

Medicortex Finland Oy, turkulainen aivovammojen diagnostiikkaan ja lääkekehitykseen erikoistunut yritys, on saanut rahoitusta Business Finlandilta, jonka avulla yritys voi nopeuttaa tapaturmaisen aivovamman ja aivotärähdyksen havaitsemiseen käytettävän pikatestin kehitystä. Markkinapotentiaali uusille menetelmille on valtava, sillä maailmassa ainakin yli 60 miljoonaa henkilöä saa tapaturmaisen aivovamman vuosittain. Medicortexin saama kilpailtu rahoitus on myönnetty perusteellisen arviointiprosessin tuloksena, ja se on samalla myös tunnustus yhtiön työlle kehittää uusia innovatiivisia menetelmiä kasvavaan tarpeeseen.

Business Finland on myöntänyt rahoituksen myös Turun yliopiston johtamalle PRIVASA-hankkeelle, joka kehittää tekoälymenetelmiä arkaluontoisten aineistojen turvalliseen hyödyntämiseen terveysalalla. Hankkeen tavoitteena on vauhdittaa kansainvälisillä markkinoilla toimivien yritysten tuotekehitystä tuottamalla anonyymia, yksilötasoista terveysdataa yritysten kehitys- ja innovaatiotoiminnan tarpeisiin.

PRIVASAn hankekonsortiossa on mukana kolme tutkimuslaitosta: Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu ja VTT. Yritysosapuolina mukana ovat Bayer, BCB Medical, BC Platforms, Fujitsu Finland, MVision, PerkinElmer, Polar Electro ja Yield Systems sekä yhteistyökumppaneina Auria, Turku Science Park, THL ja Findata.