Alan hyvä vire nosti tunnelmaa HealthBIO-tapaamisessa

  • Suomalainen life science -sektori purjehtii myötätuulessa
  • Pääomasijoitukset alan yrityksiin ovat kasvussa
  • Bayer Nordicille Turun seutu on innovatiivinen toimintaympäristö

Järjestyksessä 12:nnen kerran järjestetty HealthBIO -seminaari houkutteli tuttuun kokouspaikkaan, Turun Tiedepuiston Kokouskeskus Maunoon ennätysmäärän osallistujia. Keskiviikon 5.9. seminaariin, illan get together -tilaisuuteen ja seuraavan päivän partnering-osioon ilmoittautui yli 250 henkeä.

”Tunnelma oli hyvä ja innostunut”, tiivistää HealthTurku -kärkialasta Turku Science Park Oy:ssä vastaava johtaja Tero Piispanen.

Tero Piispasen katsaus sisälsi runsaasti positiivisia uutisia lääkekehitys- ja terveysteknologia-alojen toimijoilta.

Innostusta on vahvistanut lääke- ja diagnostiikkasektoreiden sekä terveysteknologian hyvä vire. Tero Piispasen katsaus kuluneen vuoden kehitykseen osoitti, että Suomen terveysteknologian vienti nousi vuonna 2017 yli 2,2 miljardiin euroon. Samaan aikaan lääkeviennin arvo pysytteli edellisvuoden tasolla ollen reilut 1,6 miljardia euroa.

”Suomalaisen terveysteknologian tärkeimpiä markkina-alueita ovat EU-maat ja USA. Euroopassa merkittävimpiä markkinoita ovat Saksa, Ranska ja Iso-Britannia. Kasvua on myös Venäjällä, jonne viennin arvo oli viime vuonna 63 miljoonaa euroa”, Piispanen kertoo.

Viimeisen vuoden ajalta katsaukseen riitti runsaasti kasvusta ja liiketoiminnan kehityksestä kertovia lukuja. Kokonaan uusia alan yrityksiä on syksyn 2017 jälkeen on Suomeen syntynyt 12 kappaletta, niistä viisi Turun seudulle. Monen uuden lääkkeen kehitystyössä on edetty, samoin rahoituksen saannissa on kirjattu lukuisia onnistumisia.

”Pääomasijoitukset listaamattomiin life science -sektorin yhtiöihin kasvoivat viime vuonna sekä Suomessa että koko EU-alueella. EU:n 1,5 miljardin euron kokonaispotista Suomen osuus oli alle 30 miljoonaa eli vajaat kaksi prosenttia.”

Hyvä uutinen on myös joukkorahoituksen kasvu, mikä näkyy myös terveysteknologian alalla.

”Joukkorahoituksen 56 miljoonan euron kokonaispotista osansa saivat Mobidiag Oy, ArcDia International Oy, Desentum Oy ja Askel Healthcare, joihin rahaa ohjautui yhteensä lähes 10 miljoonaa euroa”, Piispanen jatkaa.

Saksalaisnäkökulma Suomen ja Turun life science -osaamiseen

Mielenkiintoisista puhujista yksi oli tehtävässään vuosi sitten aloittanut Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holstein. Hän vastaa globaalisti 35 miljardin euron liikevaihdon, lähes 100 000 työntekijää työllistävän ja 4,5 miljardin vuosittaiset t&k-panostukset tekevän yhtiön Pohjois-Euroopan toiminnoista. Hän kertoo kotiutuneensa Suomeen hyvin ja tunteneensa itsensä hyvin tervetulleeksi.

”Minuun ovat tehneet vaikutuksen avoimuus, täällä havaitsemani tapa tehdä yhteistyötä, digitaalisuuden taso ja ekosysteemin innovatiivisuus. Ne tekevät Suomesta ainutlaatuisen.”

Holstein kertoo havaintojensa pätevän hyvin myös yhtiön toimintaympäristöön Turussa.

”Turun seutu on Suomen nopeimmin kasvava alue. Sen havaitsee myös Turun tehtaallamme, joka edustaa hyvin sitä mitä ympärillämme tapahtuu: eri tieteenalojen välistä yhteistyötä, avoimuutta uusia ideoita kohtaan ja myös niiden hyödyntämiseen keskittymistä.”

Katso videolta haastattelu, jossa Miriam Holstein kertoo myös, mikä on yhtiön turkulaisen, yli miljardin euron edestä maailmalla myyvän ehkäisykapseli Mirenan menestyksen salaisuus!

Ensi vuonna HealthBIO on osa 15. – 16.5. Turun Messukeskuksessa järjestettävää Life Science Live -tapahtumaa. Lääketieteen ja terveydenhoidon ammattitapahtumassa pääteemaksi on valittu tekoäly terveydenhuollossa, lääkekehityksessä ja biotekniikassa. HealtBIOn ohella tapahtumaan sisältyy European Institute for Innovation through Health Data eli i~HD -konferenssi ja entistä laajemmin uusiin innovaatioihin keskittyvä messualue.